Nieuws/Buitenland
1129210
Buitenland

België heeft nieuwe minister Financiën

De ministersploeg van de Belgische premier Elio Di Rupo is weer compleet. Dinsdagavond zal Koen Geens de eed afleggen. Hij is door Di Rupo voorgedragen als nieuwe minister van Financiën, maakte het paleis bekend.

Geens volgt de eerder dinsdag opgestapte Steven Vanackere op als minister. Het vicepremierschap dat Vanackere ook vervulde, gaat naar de huidige minister van Defensie, Pieter De Crem.

Geens is hoogleraar financieel recht aan de Katholieke Universiteit Leuven. Van deze universiteit wilde de 55-jarige Geens rector worden, maar hij zag in 2009 dat ambt aan zich voorbij gaan. Ook is hij bestuurder bij de bank BNP Paribas Fortis. Hij was tevens de voormalige kabinetschef van minister-president van Vlaanderen, Kris Peeters.

Vanackere stapte op wegens de in zijn ogen „onterecht insinuaties en verdachtmakingen” aan zijn adres. Die verdachtmakingen hadden te maken met de vraag of de minister op de hoogte was van afspraken tussen staatsbank Belfius, het oude Dexia, en de christelijke arbeidersbeweging ACW.

De 49-jarige Vanackere is niet alleen een kopstuk van de CD&V, de Vlaamse christen-democratische partij, maar heeft ook nauwe banden met de ACW. „Kennelijk kunnen sommigen hierdoor niet indenken dat ik als minister van Financiën onpartijdig mijn ambt kan uitvoeren”, aldus de ontslagnemend minister die benadrukte dat hem niets te verwijten valt.

Vanackere neemt zitting in het parlement.