Nieuws/Binnenland
1129229
Binnenland

'Pincollecte was een beperkt succes'

De proef in Utrecht vorig jaar om te collecteren met een mobiele pinautomaat is een beperkt succes geworden. Er zijn niet opeens meer mensen een storting gaan doen. Dat zegt secretaris Peter Schoof van Stichting Collecteplan, de brancheorganisatie van 26 collecterende fondsen in Nederland.

De proef is destijds uitgevoerd door KWF Kankerbestrijding. In totaal gingen 15 collectanten in verschillende wijken met een pinautomaat op pad. „Eigenlijk was de test te klein om er een goed eindoordeel over te hebben”, zegt een woordvoerster van KWF in een reactie. „Wij zijn op zich positief en kijken wat we er verder mee gaan doen.”

Volgens Schoof is het „veel te kostbaar” om voortaan alleen met pinautomaten te gaan werken. Dat erkent ook het KWF. Feit is wel dat steeds minder mensen contant geld hebben. „We moeten dus wel zoeken naar andere manieren om in de toekomst geld aan de deur te ontvangen”, aldus Schoof.

Uit de evaluatie van KWF bleek wel dat sommige mensen voor het blok werden gezet en de smoes 'ik heb geen contact geld' niet meer konden gebruiken. „Dat werd door sommige mensen als negatief ervaren”, aldus de woordvoerster van KWF. Een enkeling zou niet willen pinnen uit angst voor skimmers.