Nieuws/Binnenland
1129230
Binnenland

Dader Baflo krijgt 28 jaar cel

De rechtbank Groningen vindt een levenslange gevangenisstraf voor Alasam S. een te zware straf, ondanks de „gruwelijke en brute” wijze waarop de man op 13 april 2011 in het dorp Baflo twee mensen van het leven beroofde. De rechters legden S. dinsdag 28 jaar celstraf op. Het Openbaar Ministerie (OM) had 3 weken geleden geëist dat de man de rest van zijn leven achter de tralies verdwijnt.

Bij het opleggen van een levenslange celstraf moet „terughoudendheid“ worden betracht, vindt de rechtbank. Levenslang betekent dat iemand definitief uit de samenleving wordt weggenomen en geen enkel perspectief meer heeft. Ondanks „de zeer ernstige feiten”, S. werd behalve voor twee keer moord ook veroordeeld voor twee keer poging tot moord en levensbedreiging van agenten, gaat zo'n straf de rechters te ver.

Het OM en advocaat Mathieu van Linde spraken allebei van „een forse straf”. Of de partijen in hoger beroep gaan, willen ze nog niet zeggen. „Het is wel opvallend dat de rechtbank op alle hoofdlijnen de redenering van de officier van justitie heeft gevolgd, maar in de strafmaat net een andere weging maakt”, reageerde een woordvoerster van het OM.

Advocaat Van Linde vindt dat de rechters „kort door de bocht” zijn gegaan. Volgens de raadsman is de rechtbank te snel en te gemakkelijk voorbijgegaan aan de gemoedstoestand van S. op de fatale avond, toen hij eerst zijn vriendin Renske Hekman met een zware brandblusser de hersenen insloeg en even later politieman Dick Haveman met diens eigen dienstwapen doodschoot. Daarna schoot hij met datzelfde wapen ook nog op twee inwoners van Baflo, van wie één werd geraakt. De ander kon net op tijd wegduiken. Volgens de verdediging was S. die avond „knetterpsychotisch” en dus ontoerekeningsvatbaar.

S., die uit het Afrikaanse Benin komt, had een dag voor de fatale gebeurtenissen te horen gekregen dat zijn asielverzoek definitief was afgewezen. Op de avond van de 13e april kreeg hij ruzie met zijn vriendin Renske. Die liep totaal uit de hand; hij sloeg negen keer met een brandblusser van 18 kilo op haar hoofd en lichaam. Zij overleed in de hal van het appartementencomplex waar ze woonde aan zwaar hersenletsel.

Op weg naar het treinstation van Baflo werd S. korte tijd later geconfronteerd met hoofdagent Dick Haveman. S. slaagde erin om tijdens een worsteling het dienstwapen van Haveman te pakken en schoot de agent van korte afstand dood. S. kon pas worden overmeesterd toen hij werd getroffen door vijf kogels van de inmiddels gealarmeerde politie. Ook toen slaagde hij er nog in om een agente te verwonden.