Nieuws/Binnenland
1129234
Binnenland

Akkoord kabinet met wapenleverantie Egypte

Het kabinet geeft het groene licht voor de export van militair materieel naar Egypte. Het gaat om de leverantie van communicatieapparatuur en bij behorende software aan de marine van het Noord-Afrikaanse land.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel hebben voor de uitvoer een vergunning afgegeven, lieten beide bewindslieden dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Volgens het kabinet worden de schepen ingezet voor de beveiliging van de territoriale wateren en kunnen ze ook een bijdrage leveren aan de piratenbestrijding. De uitvoer is getoetst aan de wapenexportcriteria van de Europese Unie.

Vorig najaar stuitte de leverantie van militaire radarapparatuur aan het Egyptische leger op bezwaar bij enkele partijen in de Tweede Kamer. Onder meer de ChristenUnie was tegen vanwege de slechte mensenrechtensituatie in het land.

Het is politiek nog steeds onrustig in Egypte. Het kabinet maakt zich zorgen over gevallen van marteling, straffeloosheid van de politie en geweld tegen vrouwen, maar wijst er ook op dat de te exporteren goederen niet kunnen worden ingezet voor mensenrechtenschendingen.