Nieuws/Buitenland
1129235
Buitenland

'Syrische luchtmacht bombardeert Raqqa'

Syrische gevechtsvliegtuigen hebben dinsdag bombardementen uitgevoerd op de stad Raqqa, een dag nadat rebellen de stad hadden ingenomen, aldus oppositiegroepen en bewoners.

„Het centrum van de stad is gebombardeerd. Ik telde 60 raketten”, zei een bewoner. Sharif Shihada, een lid van het door de regering gecontroleerde parlement vertelde tegen televisiezender Al-Jazeera dat grondtroepen waren gestuurd om Raqqa te heroveren. „De situatie voor deze terroristen zal plotseling veranderen”, zei hij, verwijzend naar de oppositietroepen.

Rebellen veroverden de noord-oostelijke stad maandag en haalden een standbeeld van de vader van de Syrische president Bashar al-Assad omver. De oppositietroepen arresteerden de gouverneur, het hoofd van de plaatselijke Baath-partij, het hoofd van de inlichtingendienst en de provinciale politiecommandant.

Raqqa zou de eerste grote stad zijn die geheel in handen is gevallen van de rebellen, sinds de opstand tegen het regime van president Assad in maart 2011 uitbrak.