Nieuws/Binnenland
1129243
Binnenland

Ouders opgepakt voor fraude met neptweelingen

Een criminele bende heeft mogelijk voor 200.000 euro fraude gepleegd door toeslagen aan te vragen voor tweelingen die niet bestonden. De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft dinsdag vier familieleden opgepakt die aan het hoofd van de bende zouden staan.

Volgens justitie hebben de vier aan Oost-Europese vrouwen opdracht gegeven om aangifte te doen van de geboorte van tweelingen. Vervolgens vroegen ze bij de Belastingdienst toeslagen aan voor kinderopvang. In Tilburg, Den Bosch, Breda en Hengelo zouden zulke valse geboorteaangiftes zijn gedaan.

Justitie verdenkt de vier verdachten ook van het oplichten van banken voor in totaal 1,4 miljoen euro. Ze stortten sealbags met geld, die waarschijnlijk niet de bedragen bevatten die ze hadden opgegeven. De vermeende criminelen hebben waarschijnlijk eenmanszaken opgericht om zo contant geld te kunnen storten bij banken. Zes vrouwen uit Oost-Europa staan inmiddels internationaal gesignaleerd omdat ze volgens justitie aan de fraudes hebben meegewerkt.

De speurders hebben dinsdag 160 medewerkers ingezet en acht woningen doorzocht, de meeste in Tilburg. Ze hebben onder meer diverse Audi's in beslag genomen.