Nieuws
1129253
Nieuws

Meer Duitse boeren met besmet veevoer

Veel meer boeren in Duitsland hebben giftig veevoer gekocht dan aanvankelijk werd gedacht. Vermoedelijk zijn niet circa 3600, maar bijna 6500 agrariërs getroffen. Dat liet de regering van de deelstaat Nedersaksen zaterdag weten.

Maïs in het veevoer is besmet met aflatoxine, een kankerverwekkende stof die afkomstig is van schimmels. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar de maïs waarin de giftige stof is aangetroffen. De maïs is verhandeld vanuit Rotterdam.

De autoriteiten in de deelstaat Nedersaksen hebben inmiddels melk getest van runderen die het besmette voer hebben gegeten. In de melk zijn tot op heden geen afwijkingen gevonden, maakte het het ministerie van Landbouw zaterdagavond bekend.

Zuivelbranche

Eerder had ook de zuivelbranche laten weten dat in melkmonsters de wettelijke limiet die geldt voor aflatoxine niet was overschreden.

De Duitse minister van Landbouw Ilse Aigner vindt dat de veevoerderbedrijven niet goed hebben gecontroleerd. ,,Er waren al vroeg en uit verschillende hoeken aanwijzingen, maar deze zijn blijkbaar genegeerd'', zei de minister zaterdag. Volgens haar moeten de Duitse deelstaten scherper toezicht houden of de bedrijven wel scherp controleren.