Nieuws/Binnenland
1129254
Binnenland

Shawls voor het Rijksmuseum

Ze zijn nauwelijks twee jaar bezig, maar de zussen Liesbeth en Violet Lotgering timmeren al flink aan de weg. Hun opvallende POM Shawls hangen nu in bijna 75 winkels, waaronder De Bijenkorf. Speciaal voor de KLM ontwierpen ze een unieke Van Gogh shawl, geïnspireerd op zijn beroemde schilderij ’Amandelbloesem’. Ook met het Amsterdamse Rijksmuseum zijn de twee inmiddels een partnerschap aangegaan. Tijdens de feestelijke heropening op 13 april presenteren zij vijf zijden shawls, gebaseerd op even zoveel kunstwerken uit de museumcollectie.

Het begon allemaal in december 2010, bij wijze van bijverdienste. Liesbeth Lotgering had ontslag genomen bij de Hema, waar ze als inkoopster werkte. Ze wilde voor zichzelf beginnen. „Ik wist alleen nog niet goed waarmee. Omdat ik een echt stoffenmens ben en zelf zelden kon slagen voor een mooie shawl, kroop ik voor de lol achter mijn naaimachine”, vertelt ze.

Haar eerste shawl, gemaakt van Liberty-stof, die ze kocht in Londen, was nog gewoon vierkant. „Maar omdat ik merkte dat deze toch lastig leuk te knopen was en omdat ik het zonde vond om reststoffen over te houden, ben ik gaan experimenteren met een driehoekige vorm. Zo is uiteindelijk de voor ons zo kenmerkende asymmetrische shawl ontstaan.”

Niet alleen haar vriendinnen waren meteen laaiend enthousiast over haar bijzondere shawls, ook haar zus Violet, een grafisch ontwerpster, zag het meteen zitten. „Zeker nadat de eerste open verkoop in een antikraakruimte in Amsterdam direct uitverkocht was, wisten we: hier zit muziek in. Samen zijn we onmiddellijk een huisstijl en een goede website gaan uitdenken. We wilden er echt een cool label van maken”, zegt Violet.

 

Lees het complete verhaal vandaag in De Telegraaf.