Nieuws
1129259
Nieuws

Geen Diane-35 pil voor nieuwe gevallen

De omstreden Diane-35 pil wordt binnenkort niet meer voorgeschreven aan nieuwe patiënten. Vrouwen die de pil al een tijd gebruiken, lopen voor zover bekend geen verhoogd risico. Dat zegt voorzitter Bert Leufkens van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen maandag in het dagblad Trouw.

Volgens Leufkens werkt het college aan een aanbeveling „die er wel op zal neerkomen dat we huisartsen afraden dit medicijn aan nieuwe patiënten te geven”. Het college wil eerst Europees onderzoek afwachten, dat in mei klaar is.

Overleden

Zaterdag werd bekend dat in 25 jaar mogelijk tien Nederlandse vrouwen zijn overleden door het slikken van de Diane-35-pil. Het medicijn staat in Nederland geregistreerd als middel tegen acne, overbeharing en een extreem vette huid.

In Frankrijk is de pil van de markt gehaald, nadat over dezelfde periode vier sterfgevallen bekend waren geworden. Diane-35 wordt daar ook als anticonceptiemiddel gebruikt.

Vergoeding

In Nederland zijn er 160.000 gebruiksters, van wie vermoedelijk een groot deel het middel ook neemt om zwangerschap te voorkomen. Daarom kan stoppen volgens Leufkens nadelig zijn. Hij hoort ook verhalen „over patiënten die het prettig vinden dat de Diane-35 nog wordt vergoed, terwijl dat voor anticonceptie niet meer geldt”.

Trombose

Over de oorzaken van de sterfgevallen zegt Leufkens: „Er kan een erfelijke aanleg zijn, mensen kunnen in hun familie al meer trombose of longembolie hebben dan anderen. Maar voor zover wij zagen, waren die omstandigheden in zeven van de negen nieuwe meldingen niet aanwezig. Dat maakt het waarschijnlijker dat het met dit medicijn te maken heeft.”

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt dat de Diane-35 pil niet uit de handel genomen moet worden. Wat vind jij hiervan? Geef jouw mening hier.