Nieuws/Binnenland
1129271
Binnenland

Rijksmuseum gratis open op openingsdag

Na de officiële opening door koningin Beatrix op 13 april is iedereen welkom in het Rijksmuseum in Amsterdam. Tot middernacht mogen mensen die dag gratis naar binnen, liet het museum dinsdag weten. Bezoekers kunnen dan een route lopen langs de hoogtepunten van de collectie. Aanmelden vooraf hoeft niet.

Het hoofdgebouw van het Rijksmuseum is 10 jaar dicht voor een grootscheepse renovatie en vernieuwing. In het nieuwe museum bieden 80 zalen straks onderdak aan zo'n 8000 kunstvoorwerpen.

De presentatie van de collectie is volledig vernieuwd, waarbij schilderijen, prenten, foto's, zilver, porselein, Delfts blauw, meubels, juwelen, kostuums en andere voorwerpen het verhaal van de Nederlandse geschiedenis vertellen. Tot de collectie behoren schilderijen van meesters als Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen en Johannes Vermeer, maar bijvoorbeeld ook een zeldzame witte stoel van Gerrit Rietveld, de Mondriaanjurk van ontwerper Yves Saint Laurent en het oudste in authentieke toestand bewaard gebleven vliegtuig van Nederland.

De vorstin opent het Rijksmuseum rond het middaguur met een officiële handeling op het Museumplein. Vanaf zondag 14 april is het hele museum voor het eerst geopend. Een kaartje kost dan 15 euro. Op 20 maart begint de kaartverkoop via de website van het museum.