Nieuws/Buitenland
1129273
Buitenland

Computerproblemen bij tellen stemmen Kenia

Door problemen met computersystemen kunnen de verkiezingsuitslagen in Kenia tot 48 uur later binnenkomen dan verwacht. Dit heeft de voorzitter van de kiescommissie, Ahmed Issack Hassan, dinsdag bekendgemaakt. Ze werden dinsdagmiddag verwacht.

In het Oost-Afrikaanse land waren maandag presidents- en parlementsverkiezingen. De sfeer is gespannen omdat de uitslagen van de verkiezingen van 5 jaar geleden tot een uitbarsting van etnisch geweld leidden. Aanleiding tot golf van geweld was dat twee rivaliserende kampen bijna gelijk in de stembusgang eindigden en er fraude werd vermoed.

Onder de bijna 5 miljoen getelde stemmen waren dinsdagmorgen 285.000 ongeldige. Ahmed Issack Hassan heeft een onderzoek naar dit merkwaardig hoge aantal ongeldige stemmen aangekondigd, meldden Keniaanse media.

De stembusgang lijkt een vreedzamer verloop te hebben dan 5 jaar terug. Dankzij nieuwe regelgeving en dankzij de organisatie van Ahmed Issack Hassan zijn de verkiezingen volgens waarnemers beter georganiseerd dan de vorige keer en zijn de uitslagen daarom straks betrouwbaarder. Bovendien is er in Kenia voor het eerst een tweede ronde in de presidentsverkiezingen mogelijk, als geen van de kandidaten in de eerste rond meer dan helft van de stemmen behaalt én meer dan een kwart van de stemmen in tenminste de helft van de 47 provincies.