Nieuws/Buitenland
1129317
Buitenland

Sjeik Qatar koopt Griekse eilandjes

Zes Griekse eilanden voor 8,5 miljoen euro. Die deal maakte een van de rijkste mannen ter wereld, sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani van Qatar.

Al Thani meerde vier jaar geleden in zijn dure jacht aan bij een van de eilanden en besloot dat hij dat wilde hebben. Het bekendste eiland dat nu eigendom is van de sjeik, is Ithaca, waar de Griekse mythologische held Odysseus woonde.  

Met de investering helpt de sjeik het armste land van Europa. Daartoe deed hij eerder ook al een poging: Al Thani wilde, toen de crisis uitbrak, 5 miljard investeren. Dit strandde door bureaucratisch geharrewar.

Hoewel de sjeik ook voor de aankoop van de eilanden anderhalf jaar moest wachten tot al het papierwerk in orde was, is de investering nu rond. Volbouwen met hotels, resorts en winkelcentra wil Al Thani de eilanden niet. Wel worden er luxueuze villa´s gebouwd voor zijn drie vrouwen en 24 kinderen.

De optrekjes van de sjeik kunnen niet al te riant worden. Volgens de Griekse wet mag een huis nooit groter zijn dan 250 vierkante meter. Al Thani zou een keuken van 1000 vierkante meter willen, maar dat wordt dus nog lastig.