Nieuws/Binnenland
1129327
Binnenland

Rechtbank doet uitspraak in zaak-Baflo

De rechtbank in Groningen maakt dinsdag bekend welke straf Alasam S. krijgt. De man uit het Afrikaanse Benin wordt ervan verdacht dat hij bijna 2 jaar geleden in het Groningse dorp Baflo eerst zijn vriendin Renske Hekman met een brandblusser de hersenen insloeg en daarna politieagent Dick Haveman met diens eigen dienstwapen doodschoot. S. wordt ook verdacht van poging tot moord op twee inwoners van het dorp. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft levenslang tegen hem geëist.

De rechtbank heeft 3 weken de tijd genomen om tot een vonnis te komen, langer dan gebruikelijk, vanwege „de complexiteit van de zaak”. Cruciaal is of Alasam S. tijdens de wilde schietpartij in Baflo op 13 april 2011 toerekeningsvatbaar was. S. heeft bekend. Maar volgens zijn verdediging en een deskundige verkeerde de man in een psychose toen hij om zich heen schoot.

Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum concluderen dat S. die fatale avond waarschijnlijk niet psychotisch was. Het OM stelt daarom dat hij willens en wetens en „op een zeer gewelddadige manier en op brute wijze“ twee mensen van het leven heeft beroofd. Daarom is de maximale celstraf van 30 jaar niet op zijn plaats en levenslang wel, aldus het OM.