Nieuws/Binnenland
1129328
Binnenland

Asscher heeft elke dag contact met polder

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vindt het „heel normaal” dat vakbonden en werkgevers eerst met elkaar gaan praten over een sociaal akkoord. Parallel aan die officiële gesprekken heeft het kabinet elke dag contact met de partijen. Asscher heeft dat dinsdag gezegd in reactie op de aankondiging van de vakcentrale FNV dat het sociaal overleg eerst zonder het kabinet plaatsvindt.

FNV-voorzitter Ton Heerts zei bovendien dat hij zich daarbij geen deadline laat opleggen. Het kabinet wil graag rond 1 april een akkoord sluiten met de sociale partners over het aanpakken van de economische crisis en de werkloosheid.

Het gesprek tussen kabinet en met name de FNV lijkt vooral te gaan stuklopen op de geplande WW-ingreep. Het kabinet wil volgend jaar de maximale duur van de WW terugbrengen van 38 naar 24 maanden, waarbij in het laatste jaar de uitkering daalt naar bijstandsniveau. Voor de FNV is dit onbespreekbaar.

Asscher herhaalde dinsdag dat er met het kabinet over een alternatief te praten valt. Voorwaarde is wel dat het geplande bezuinigingsbedrag van ruim 1 miljard euro wordt gehaald. Kort na zijn aantreden trok het kabinet overigens 250 miljoen uit om het sociaal overleg „te smeren”. Asscher heeft eerder al gezegd dat dat geld gebruikt kan worden om de WW-maatregel wat te verzachten. Het zou daarmee bijvoorbeeld mogelijk zijn een WW-uitkering van 70 procent van het laatstverdiende loon overeind te houden voor 18 maanden, in plaats van 12 maanden.

Een eventueel alternatief moet volgens Asscher ook voldoen aan de voorwaarde dat het zorgt voor een beter functionerende arbeidsmarkt.

Het kabinet wil niet alleen de WW versoberen, maar ook het ontslagrecht versoepelen. Het moet voor werkgevers makkelijker en goedkoper worden van hun personeel af te komen. De gedachte is dat ze dan ook sneller nieuw personeel aannemen. Evenals de WW-ingreep is dit plan voor de FNV onbespreekbaar.