Nieuws/Binnenland
1129345
Binnenland

Celstraf voor Zaltbommelse wietrover

Een 25-jarige man uit een Zaltbommelse jeugdbende is dinsdag veroordeeld tot 42 maanden cel voor het professioneel opsporen van wietkwekerijen om die vervolgens leeg te roven.

De rechtbank in Arnhem zegt dat hij zenders onder auto's van wietkwekers gebruikte om kwekerijen op te sporen, minicamera's om te kijken of de planten oogstrijp waren en stoorzenders om sporen van telefoonverkeer te verstoren.

Het Openbaar Ministerie (OM) had 5 jaar cel geëist, maar de rechtbank vindt niet alle aanklachten bewezen. De Bommelaar 'werkte' in Midden-, Zuid- en Oost-Nederland en had een netwerk met knipsters, tipgevers en 'soldaten' die hielpen rippen. Ook waste de verdachte 24.000 euro wit.

De man werd steeds gevaarlijker en schuwde geweld steeds minder. Een automobilist die in Utrecht niet snel genoeg aan de kant ging, kreeg bijvoorbeeld flinke klappen.

De politie tapte telefoons en luisterde autogesprekken af. Toen daaruit bleek dat de man een gewapende hasjdiefstal op een gezin in IJmuiden wilde plegen, floot de politie hem terug. In augustus was er voldoende onderzocht voor een aanhouding, wat gebeurde met een arrestatieteam op de A12.

De Bommelaar kwam in beeld als 'oudgediende' tijdens een onderzoek naar overlast en criminaliteit door een jeugdgroep in Zaltbommel. Hij werkte samen met een Arnhemmer (29) die in november in een gestolen auto werd klemgereden op de Nijmeegse Waalkade. Omdat hij inreed op de politie, wordt hem poging tot doodslag verweten. Deze rechtszaak volgt in juni.