Nieuws/Binnenland
1129366
Binnenland

Senaat stelt debat huurverhoging uit

De Eerste Kamer heeft het debat met minister Stef Blok (Wonen) over diens plannen voor een inkomensafhankelijke huurverhoging en een verhuurdersheffing bij woningbouwcorporaties uitgesteld met een week. Tot het uitstel werd dinsdag besloten omdat Senatoren nog een ronde met schriftelijke vragen aan Blok willen houden.

De VVD-minister wilde oorspronkelijk zijn wetsvoorstellen voor 1 maart door de Tweede en Eerste Kamer hebben, maar stuitte op weerstand in de Eerste Kamer. Vervolgens sloot hij met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP in de Tweede Kamer een woonakkoord, in de verwachting dat dat het pad zou effenen voor instemming in de Eerste Kamer.

Een woordvoerder van Blok laat in een reactie merken dat het uitstel geen ramp is. Blok wil de huurverhogingen per 1 juli invoeren „en dat zou nog moeten kunnen”, aldus de woordvoerder. „Het is in praktische zin nog haalbaar.” Blok streeft daar naar, onder meer omdat de corporaties anders inkomsten missen. Bovendien zijn alle systemen bij corporaties ingericht op de gebruikelijke huurverhogingsdatum van 1 juli.

Mocht die datum toch niet gehaald worden, dan is invoering op een later moment ook nog mogelijk. De datum van 1 juli is op zich geen verplichte datum voor huurverhogingen, die mogen volgens de wet ook later worden ingevoerd. Maar dat is volgens Bloks woordvoerder „geen ideale optie”.

Onderdeel van Bloks plannen is een inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli. Die moet er toe leiden dat meer scheefwoners er voor kiezen om een huis te kopen. De huurverhogingen moeten de corporaties zoveel geld opleveren dat ze een verhuurdersheffing van 1,7 miljard euro kunnen betalen aan het Rijk.