Nieuws/Binnenland
1129381
Binnenland

MBO-raad blij met extra geld

„Geweldig nieuws.” Zo reageerde een woordvoerster van de MBO-raad dinsdag op de 50 miljoen euro extra die het kabinet uittrekt voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid. De helft van dit geld (25 miljoen euro) wordt besteed aan extra opleidingen voor mbo'ers die hun diploma hebben behaald. Het geld is voor de opleidingen, niet voor de studenten persoonlijk. Volgens de zegsvrouw gaat het naar de mbo's om jongeren te stimuleren door te leren binnen het mbo.

Het geld wordt onder meer gestoken in persoonlijke gesprekken met de jongeren om ze verder te laten studeren op het mbo. Hetzij op een hoger niveau, hetzij in een andere studierichting. „Dit werkt op twee manieren. Wanneer ze doorstuderen, zijn ze dus niet werkzoekend en vergroten ze bovendien hun kans op de arbeidsmarkt. Ze kunnen dan meer als ze straks klaar zijn”, zei de woordvoerster.

Ze noemt het voorbeeld van de kinderopvang. „Die sector was 2 jaar geleden booming, maar nu kan je er nog maar weinig werk vinden. Mensen die nu afstuderen, kunnen beter nog wat langer naar school en op die manier een vak leren waarin meer werk is. In de bouw is het op dit moment met de werkgelegenheid ook slecht gesteld. Naar verwachting trekt dat aan. Dus kan het handig zijn voor afgestudeerden om nog wat langer in de schoolbanken te zitten.”