Nieuws/Binnenland
1129388
Binnenland

Wanneer komt de woningmarkt weer op gang?

Omdat mijn huis al langer te koop staat, zou ik graag willen weten of u denkt dat het nieuwe akkoord de woningmarkt op gang gaat krijgen? Ik hoop nu eindelijk mijn woning van de hand te kunnen doen.

Naar mijn mening is het akkoord inzake de woningmarkt grotendeels een sigaar uit eigen doos. Men hoopt dat starters weer huizen kopen door de mogelijkheid te bieden een deel van de maandlasten uit een aanvullende lening te betalen. Die extra lening mag oplopen tot de helft van de waarde van de woning, maar de rente is niet aftrekbaar. Daardoor kost het de overheid niets.

 

Smeer ik de lening uit over de looptijd, dan dekt het ongeveer 15 procent van de maandlasten. Daar staat tegenover dat er na dertig jaar maximaal 50 procent restschuld resteert. Uitgaande van dezelfde netto lasten bent u dan nog zeker tien jaar langer aan het betalen. Het is ook nog maar de vraag of de banken hieraan willen meewerken.

 

Het was voor de woningmarkt beter geweest als men alsnog zou toestaan dat een deel van de hypotheek aflossingsvrij zou blijven met behoud van renteaftrek. Die oplossing kost de schatkist echter geld en die ruimte is er momenteel niet. Een positief element in het akkoord is dat het budget voor starterleningen omhoog gaat van 20 naar 50 miljoen euro.