Nieuws/Binnenland
1129403
Binnenland

Wij zijn de overheid

In een discussie over de hypotheekrenteaftrek verbaasde een collega-journalist me met de stelling: waarom zouden we de staatskas geld besparen? Ik was met stomheid geslagen.

Mijn verlate antwoord is dit: de overheid, dat zijn wij. De schatkist is niets anders dan de verenigingskas van FC Holland; elke besparing is nuttig om te zorgen dat we de jaarlijkse verenigingsbijdrage kunnen blijven betalen.

Natuurlijk moet de overheid efficiënt draaien, maar uiteindelijk is er geld nodig voor dijken, wegen, onderwijs of een gezond milieu. Daar kun je niet onbeperkt het mes in zetten. In de Verenigde Staten, het machtigste land ter wereld, tref je wegen aan die meer gat dan asfalt zijn. En rijke burgers die samen moeten lappen om de gemeentelijke straatverlichting weer aan te krijgen.

 

Meer belasting betalen

Miljardair Warren Buffett roept rijke Amerikanen zoals hijzelf inmiddels op om meer belasting te betalen. Niet vanwege socialistische motieven, maar vanwege het praktisch besef dat een land met een infrastructuur van een derdewereldland uiteindelijk iedereen de das omdoet.

Als u straks uw aangifte inkomstenbelasting over 2012 invult, hoeft u van mij geen voorbeeld aan Buffett te nemen. Breng gerust zoveel mogelijk aftrekposten in stelling als u kunt. De redactie OverGeld zal daar op deze pagina’s en op onze website deze maand graag aan meehelpen. Maar houd het wel binnen de grenzen van wat toelaatbaar is. Besef dat niemand graag belasting betaalt. En dat we in heel grote problemen raken als iedereen zelf zou mogen bepalen wat hij of zij aan belasting afdraagt.