Nieuws
1129419
Nieuws

Buffett baalt van 14,4% rendement

De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett is niet tevreden over de winst die zijn investeringmaatschappij Berkshire Hathaway in 2012 heeft laten zien. In een brief (zie bijlage) aan zijn aandeelhouders laat Buffett weten dat de nettowinst van 22,8 miljard dollar (17,5 miljard euro) ,,onder de maat ligt''.

Volgens Buffett groeide de waarde van zijn beleggingen in de afgelopen 48 jaar met gemiddeld 19,7 procent per jaar. Afgelopen jaar was dat 14,4 procent. Dat ligt ook onder de stijging van de S&P 500-index (16 procent in 2012).

De miljardair meldt aan zijn aandeelhouders ook de ,,tweede grote teleurstelling in 2012''. Namelijk zijn onvermogen om vorig jaar een grote overname te doen. ,,Ik heb wat olifanten nagejaagd, maar kwam met lege handen terug'', aldus Buffett. Begin 2013 lukte het Berkshire Hathaway overigens wel om een 'olifant' te strikken met de overname van ketchupgigant Heinz.

Buffett zegt ook zijn zegeningen te tellen. Zo hadden zijn ''grote vier'' investeringen - American Express, Coca-Cola, IBM en Wells Fargo - een goed jaar, schrijft hij. De investeerder zegt zijn belangen in deze ondernemingen in de toekomst te verhogen. ,,Mae West had gelijk: Te veel van iets goeds kan fantastisch zijn''.

De brief van Buffett aan zijn aandeelhouders is hier te lezen.