Nieuws/Buitenland
1129427
Buitenland

Tientallen doden bij heftige gevechten Syrië

In Syrië zijn maandag bij gevechten zeker 35 doden gevallen. Dat heeft de organisatie Observatorium voor Mensenrechten bekendgemaakt. De meeste slachtoffers vielen in de steden Idlib, Homs, Aleppo en de hoofdstad Damascus.

Vooral in de provincie Aleppo werd hevig gevochten. Syrische opstandelingen probeerden hier een militair vliegveld bij de Turkse grens te veroveren en omsingelden Syrische troepen. De Syrische luchtmacht bombardeerde de opstandelingen en wist de regeringssoldaten te ontzetten.

Volgens het Observatorium kwamen zondag bij gevechten in Syrië meer dan 230 mensen om, onder wie 115 militairen.

De rebellen van de Syrische Nationale Coalitie zeiden dat ze maandag de oostelijke stad Raqqa hadden veroverd op het regeringsleger. Inwoners van de stad zouden vervolgens een standbeeld van president Bashar al-Assad hebben neergehaald.

De Verenigde Naties maken zich ernstige zorgen over het conflict in Syrië. De organisatie bood zondag aan te bemiddelen. De VN is bereid een gesprek te steunen tussen een „representatieve delegatie” van de oppositie en een „geloofwaardige en gevolmachtigde” delegatie van de Syrische regering.