Nieuws/Buitenland
1129429
Buitenland

Grote frustratie bij VN over oorlog Syrië

VN-chef Ban Ki-moon en bemiddelaar Lakhdar Brahimi hebben zaterdag hun grote frustratie geuit over de oorlog in Syrië. Het lukt de Verenigde Naties tot op heden op geen enkele manier het conflict te beteugelen.

In een gezamenlijke verklaring staat dat het ze spijt „dat de regering en de gewapende oppositie steeds roekelozer omgaan met mensenlevens”. Ze zeggen „diep gefrustreerd” te zijn over het „onvermogen van de internationale gemeenschap om gezamenlijk op te treden om de oorlog te beëindigen”.

Tot op heden zijn de bemiddelingspogingen van Brahimi in Syrië op niets uitgelopen. De VN-Veiligheidsraad is bovendien al sinds het begin van de oorlog in 2011 verdeeld tussen bondgenoten en tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad.

Rusland en de westerse landen zijn het tot op heden vooral niet eens geweest over het lot van Assad. De westerse landen vinden dat de Syrische president weg moet. Rusland houdt vol dat zijn vertrek geen voorwaarde mag zijn voor onderhandelingen over een oplossing van het conflict.

De oorlog in Syrië heeft volgens de VN sinds 2011 al aan meer dan 70.000 mensen het leven gekost.