Nieuws/Binnenland
112948739
Binnenland

’Dringend advies voor mondkapjes op middelbare scholen’

Amsterdam - Voor middelbare scholen komt er een dringend advies om een mondkapje te dragen. Volgens verschillende bronnen krijgen leerlingen het advies in de gangen, de aula en de kantine een mondkapje op te zetten. Voor de lessen zou het advies niet gelden.

Het is een van de manieren om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Woensdag pleitte premier Rutte er in de Tweede Kamer nog voor om de richtlijnen voor het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes niet op scholen in te voeren. Hij zei toen ook dat minister Slob permanent met de onderwijssector praat en dat er „altijd nieuwe inzichten kunnen ontstaan.”

Het invoeren van mondkapjes op middelbare scholen is een wens vanuit het onderwijsveld, dat met minister Slob (Onderwijs) in overleg is over het onderwerp. Naar verwachting maakt de CU-bewindsman later vandaag de maatregel bekend.

Geen peil op te trekken, vindt SP-Kamerlid Kwint. „Eerst is het: we doen geen mondkapjes. Dan opeens gaat Rutte overstag en zegt: overal mondkapjes in openbare binnenruimtes, behalve op scholen. En dan komt het er een dag later alsnog van. Er moet telkens eerst onrust ontstaan voordat er een maatregel komt.”

Intussen is het nog altijd onduidelijk hoe het zit met de overdracht van het coronavirus op scholen. Het onderzoek, aangekondigd in mei, is volgens het RIVM nog steeds ’niet echt’ begonnen. Intussen neemt op scholen de onrust toe. Volgens het Scholenmeldpunt werden er in één week tijd 50 procent meer coronagevallen vastgesteld.