Nieuws/Binnenland

HISWA 2013: De complete voorbereiding

Door Door Epco Ongering

Wie de compleet vernieuwde HISWA in de Amsterdamse RAI bezoekt, doet dat vooral om zich voor te bereiden op het nieuwe vaarseizoen.

Bezoekers vinden er een vrij compleet scala aan boten tot 10 meter waarmee je dit seizoen nog kunt varen. Daarnaast biedt de HISWA een groot aanbod aan bootspullen en zijn er veel clinics, lezingen en demonstraties.

Eigen stand

Natuurlijk is de Vaarkrant met een eigen stand vertegenwoordigd en daar kunnen bezoekers contact maken met de redacteuren en meedingen naar een zeilvakantie op een 36 voeter in Griekenland, Kroatië of Turkije.

Superjachten

De Amsterdamse beurshallen, hoe groot en compleet ook, lenen zich niet goed voor het op het droge tonen van grote zeilboten en superjachten. In de zestiger jaren was een 12 meter jacht al een grote boot, maar tegenwoordig horen zelfs boten van vijftien meter tot het middensegment. 

Binnenbeurs

Deze marktontwikkelingen hebben er voor gezorgd dat de beurzen meer en meer zijn gericht op één bepaald deel van de markt. Beursmanager Joost Ringeling: “We bieden een uitgebreid aanbod kleinere en middelgrote boten, onderdelen, accessoires, informatie en activiteiten, maar het mag duidelijk zijn dat een binnenbeurs minder geschikt is voor grote boten; hiervoor leent de ‘natte’ HISWA te water, die  aan het einde van het seizoen wordt gehouden, zich beter.”

Natuurlijke splitsing

“De afgelopen jaren is een natuurlijke splitsing in gang gezet. We hebben met HISWA te water onze focuspunten verdeeld om zo samen nog completer te kunnen zijn. Zij ‘buiten’ met de grotere boten en wij ‘binnen’ met de boten tot ca. 10 meter. Maar net zoals HISWA te water ook nog boten toont uit het kleinere segment, laten wij ook een aantal schitterende grote boten zien.”

Vertrekpunt

Voor eigenaren van grote jachten is de RAI dus het vertrekpunt voor het nieuwe vaarseizoen. Want op de beurs worden voortdurend interessante clinics over bijvoorbeeld meteorologie, zeezeilen en wedstrijdtips georganiseerd. Ook is er de gelegenheid om het eigen reddingsvest te laten keuren en is er een catwalk met een doorlopend programma waarop de laatste nautische mode wordt geshowd.

Paviljoens

Een deel van de beurs is ingedeeld in paviljoens, zoals het jachthavenpaviljoen, het Nieuwe Producten plein  en het daysailer paviljoen. Het onderhoudspaviljoen is de plek waar vaklieden bezoekers informeren over de beste manier om een bepaald onderhoudsprobleem aan te pakken.

Positief nieuws

Ook is er een vaarscholenpaviljoen, waar ouders een geschikte zeilschool voor hun sportieve kinderen kunnen vinden en waar ook vaarscholen cursussen voor volwassenen aanbieden.  Positief nieuws is verder dat de entreeprijzen dit jaar flink zijn verlaagd en dat de jeugd tot en met 16 jaar gratis toegang heeft.

Winkelpromenade

Nieuw is ook de winkelpromenade, direct bij de in- en uitgang. Bezoekers kunnen deze stands met honderden watersportartikelen vanwege de ligging niet missen. Het stimuleren van deelname aan watersportactiviteiten door de jeugd krijgt vorm in het 50 meter lange waterbassin, waar ook oudere durfals hun eerste ervaringen op een wakeboard of op de waterskies kunnen opdoen.

Surficoon

Surficoon Stephan van den Berg heeft het op zich genomen om de funsporten brede bekendheid te geven en ziet daar in de HISWA een mooie gelegenheid voor. Bezoekers kunnen kennis maken met trendy sporten als kitesurfen en Stand Up Paddling. Van den Berg ziet in watersporten een bindende factor binnen zijn gezin.

Spannend

“Er is toch niets mooier dan samen genieten van het water. En dan maakt het niet uit of je dat op een Supboard, een kiteboard of een surfboard doet. Het omgaan met de elementen als wind en water is tegelijk spannend en ontspannend.”

Tradities

Bepaalde oude beurstradities zijn gehandhaafd. Zo vindt op de eerste beursdag de uitreiking van de meest prestigieuze watersportprijs plaats. Op de openingsavond maakt de juryvoorzitter de HISWA zeil- en motorboot van het jaar 2013 bekend en ook de jachtontwerp wedstrijd en het Watersport product van het jaar krijgen op de beurs een winnaar. En natuurlijk zijn alle genomineerde en prijswinnende boten en producten op de beurs te bewonderen.

De HISWA in de RAI is op de drie doordeweekse dagen ook ´s avonds tot 22 uur geopend. In het weekend sluit de beurs om 18.00 uur.

Tentoonstellingsdagen : Woensdag 6 tot en met zondag 10 maart 2013

Openingstijden : Woensdag : 11.00 - 22.00 uur

Donderdag : 11.00 - 22.00 uur

Vrijdag : 11.00 - 22.00 uur

Zaterdag en zondag : 10.00 - 18.00 uur

Locatie: Amsterdam RAIEntreeprijs €12,50 (online) en € 15 aan de kassa; Jeugd tot en met 16 jaar gratis