Nieuws/Binnenland
1129740
Binnenland

Kroepoek zoekt familie

Op de zakken emping (een soort kroepoek) van Go-Tan, een fabriek van Indonesische producten in Kesteren, staan vanaf deze week foto's van 'Indische Nederlanders'. Het Tropenmuseum en de KIT-bibliotheek in Amsterdam hopen op die manier de eigenaren van 335 fotoalbums uit hun archief terug te vinden, zo heeft het bedrijf in de Betuwe bekendgemaakt.

Toen duizenden Nederlanders tussen 1945 en 1949 overhaast Nederlands-Indië moesten verlaten, bleven veel bezittingen achter. Van 335 fotoalbums zijn de eigenaren nooit teruggevonden. In totaal gaat het om ruim 80.000 foto's van nog onbekende mensen.

De actie 'Is dit jouw oma?' is vorig jaar ingeluid met fondsenwerving. In die fase heeft een aantal inmiddels bejaarde kinderen via internet al albums teruggevonden van ouders en grootouders. Vanaf deze week worden steeds meer albums digitaal gepubliceerd, totdat alle 335 albums via internet door te bladeren zijn. Vanaf april is er ook een app beschikbaar.

De familie Go, eigenaren van Go-Tan, is zelf in de jaren 50 van de vorige eeuw vanuit Bandung op Java naar Nederland geëmigreerd.