Nieuws/Binnenland
1129969
Binnenland

Wilders hoog op dodenlijst al-Qaeda

Geert Wilders staat hoog op een nieuwe dodenlijst van al-Qaeda. De terreurorganisatie plaatst de PVV-leider op nummer vier van een lugubere lijst met internationale “ongelovigen” die zo snel mogelijk moeten worden gedood. Ook Ayaan Hirsi Ali staat op de lijst.

Het rijtje namen is onlangs gepubliceerd in een magazine voor jihadisten, zo meldt journalist Midden-Oosten Harald Doornbos. ,,Yes we Can. A bullet a day keep the infidels away”, zo luidt de huiveringwekkende tekst waarmee de dodenlijst wordt ingeluid (vrij vertaald: een kogel per dag, houdt de ongelovigen weg).

Topprioriteit  heeft voor de terroristen het vermoorden van de Deen Carsten Juste. De voormalige hoofdredacteur van de krant Jyllands-Posten, die in 2005 de geruchtmakende Mohammed-cartoons plaatste, staat bovenaan de lijst. Tekenaar Kurt Westgaard staat op nummer 3, achter Terry Jones, de Amerikaanse pastoor die opriep tot het verbanden van de Koran. Ayaan Hirsi Ali staat op plek 10.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is op de hoogte van de nieuwe dodenlijst en zegt de zaak in de gaten te houden.

De andere namen zijn die van de Zweedse cartoonist Lars Vilks, Fransman Stephane Charbonnier (hoofdredacteur van satirisch magazine Charlie Hebdo), de Deense journalist Flemming Rose, Morris Sadek (de vermeende maker van anti-islamfilm Innocence of muslims) en schrijver Salman Rushdie.