Nieuws
1130167
Nieuws

ABN Amro wil niet groeien op hypotheekmarkt

Staatsbank ABN Amro wil niet groeien op de hypotheekmarkt. Dat zei topman Gerrit Zalm bij de presentatie van de jaarcijfers. De hypotheekmarkt ligt momenteel stil, en klanten lossen meer van hun schuld af. Maar ook wanneer de markt weer aantrekt, is ABN niet van plan mee te groeien.

De hypotheekportefeuille maakt nu de helft uit van de totale kredietportefeuille, volgens Zalm. ,,Als de markt voor hypotheken groeit, zullen wij niet meegroeien", zo zei Zalm.

Daarmee lijkt staatsbank ABN Amro een koers te kiezen die indruist tegen het streven om de woningmarkt aan te jagen. ABN Amro stelt echter dat er weldegelijk hypotheken verstrekt zullen blijven worden door de bank.

Het marktaandeel is nu zo'n 20% en het wordt hard werken om dat niveau te handhaven, laat een woordvoerder weten, omdat meer mensen hun hypotheek aflossen. Als er dan niks gebeurt, krimpt het hypotheekboek juist.

De bank zegt dan ook geen rem te zetten op de hypotheekverstrekking, maar wil de totale kredietportefeuille beter balanceren. ,,Wat we niet zullen doen is extra gas geven om de portefeuille te laten groeien."