Nieuws/Buitenland
1130264624
Buitenland

Navalny tegen aanhangers: zaterdag massaal de straat op

Navalny bij aankomst in Moskou.

Navalny bij aankomst in Moskou.

DEN HAAG - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny roept zijn aanhangers op zaterdag de straat op te gaan uit protest tegen het bewind van president Poetin. „Onze toekomst ligt in onze handen. Wees niet stil”, zegt hij in een video van twee uur op YouTube die grotendeels gaat over een kostbaar „geheim” paleis van Poetin.

Navalny bij aankomst in Moskou.

Navalny bij aankomst in Moskou.

In de film beschuldigt Navalny Poetin ervan een „koninkrijk” voor zich te hebben laten bouwen voor 100 miljard roebel (1,1 miljard euro). Het zou 39 keer zo groot zijn als Monaco. De film trok in een halfuur al een half miljoen kijkers. Het Kremlin heeft nog niet gereageerd.

Navalny werd maandag veroordeeld tot dertig dagen gevangenisstraf omdat hij voorwaarden van een eerdere straf zou hebben geschonden. Hij was net teruggekeerd uit Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftiging die hij in Rusland had opgelopen. Hij werd na zijn landing meteen van zijn vrouw gescheiden en meegenomen.

Demonstreren mag in Rusland alleen met toestemming en die wordt vanwege de coronapandemie al maanden niet meer gegeven. Een oproep tot demonstreren kan ook al tot een straf leiden.

Blok: arrestatie zeer zorgelijk

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken noemt de arrestatie van Navalny „zeer verontrustend.” Hij roept de Russische regering op hem onmiddellijk vrij te laten en achter degenen aan te gaan die hem vorig jaar probeerden te vermoorden.

Advocaten van Navalny zeiden dat ze geen toegang hebben gekregen tot hun cliënt. Die is volgens een bondgenoot overgebracht naar de stad Chimki, in de buurt van hoofdstad Moskou.