Nieuws
1130335
Nieuws

'Veel jongeren moeten op houtje bijten'

Jongeren moeten zich, veel vaker nog dan ouderen, in de schulden steken. Dat beweert CNV Jongeren vrijdag. Samen met FNV Jong en GroenLinks vraagt de vakbond aandacht voor de „zeer zorgwekkende sociaal economische positie” van jongeren.

„Jongeren belanden 4 keer vaker dan ouder in schuldenproblemen en de werkloosheid stijgt enorm”, stelt CNV Jongeren. Bernard Koekoek van FNV Jong vult aan: „Gemiddeld zit een student op een netto 'inkomen', inclusief leningen, van 915 euro. Dat is zo ongeveer op het sociaal minimum, een heel groot deel zit daar dus flink onder.”

Volgens Kai Heijneman, de voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), is het des te schrijnender dat studenten, als de basisbeurs en de ov-kaart voor studenten worden afgeschaft, nog eens flink moeten inleveren. „Ze zitten blijkbaar al rond het minimum en door die maatregelen zouden ze nog eens 20 tot 40 procent van hun maandelijkse inkomen verliezen.”

GroenLinks steunt de oproep van de jongerenvakbonden. De partij heeft een debat met de Tweede Kamer aangevraagd over de koopkrachtcijfers van de jongeren.