Nieuws/Buitenland
1130412
Buitenland

Dutroux blijft in de cel

De Belgische kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux blijft in de cel. Zijn verzoek om onder elektronisch toezicht vervroegd vrij te komen werd maandag door een speciale rechtbank in Brussel afgewezen. Dutroux was niet aanwezig bij de zitting.

Het vonnis komt niet als een verrassing. Kenners hadden al aangegeven dat de kans zeer klein zou zijn dat Dutroux vrij zou komen. De rechtbank vond zijn verzoek onvolledig en onvoldoende gefundeerd. Zo was niet duidelijk, wat Dutroux na zijn vervroegde vrijlating wilde gaan doen. De rechter was dan ook snel klaar met het vonnis. Het duurde slechts 8 minuten.

Bij de zitting waren geen betogers. Wel was er erg veel pers en politie. De vader van Eefje Lambrecks, een van de slachtoffers van Dutroux, was aanwezig. Hij liet weten dat hij vindt dat „iedereen zijn straf moet uitzitten”.

Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot levenslang en tbs voor onder meer moord, ontvoering, marteling en verkrachting van minderjarige meisjes. Hij zit zijn straf uit in de gevangenis van Nijvel.

Zijn handlangster en voormalige echtgenote, Michelle Martin, kwam eind augustus voorwaardelijk vrij. Zij werd opgevangen in een klooster in Malonne, bij Namen.