Nieuws
1130475
Nieuws

'Banken verdienen te veel aan hypotheekrente'

Door gebrek aan concurrentie tussen banken betalen consumenten 1,3 procentpunt te veel aan hypotheekrente, stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Huiseigenaren roepen de Tweede Kamer op om een grens te stellen aan de winsten die banken en verzekeraars behalen op hypotheekrentes. Vanwege een gebrek aan concurrentie op de markt betaalt de consument inmiddels 1,3 procentpunt te veel aan rente, klaagt de Vereniging Eigen Huis in een petitie, die de belangenorganisatie dinsdag aan de Kamer overhandigt.

VEH wil dat de politiek een maximum winstopslag op de hypotheekrente gaat instellen, en dat er hoge boetes komen op overtreding van dit maximum. De petitie is ondertekend door 125.000 mensen. Volgens hen berekenen banken te veel rente voor hun hypotheken, doordat de prijs niet door een gezonde concurrentie op de markt wordt vastgesteld.

'Prijsvorming verstoort door staatssteun'

Nu maar liefst drie van de vier grote banken in Nederland staatssteun genieten, is de prijsvorming enorm verstoord, legt VEH uit. Als banken staatssteun krijgen, moeten zij namelijk aan bepaalde restricties voldoen. Zij mogen bijvoorbeeld geen prijsleider meer zijn. „En waarom zou marktleider Rabobank een heel scherpe rente neerleggen als het leeuwendeel van de concurrentie daar toch niet onder mag gaan zitten?”, stelt de belangenorganisatie.

Sinds half november is het prijsleiderschapsverbod voor ING opgeheven, maar uit een vergelijkend onderzoek van VEH blijkt dat de rentestand bij ING (bij looptijd van 10 jaar) hoger ligt dan die bij de Rabobank.

Niet de eerste keer

In september 2012 trok de Vereniging Eigen Huis eerder aan de bel over te hoge hypotheekrentes aan de hand van de Eigen Huis Rentebarometer. Zie ook het artikel VEH: hypotheekrente hoger dan nodig.

Op onze website (klik hier) kunt u zelf een vergelijking maken van hypotheekrentes bij meerdere aanbieders.