Nieuws/Binnenland
1130511
Binnenland

Zzp´ers en de eerste indruk

Hoe allesbepalend is de eerste indruk, die je maakt bij een potentiële klant? Wel… die is allesbepalend! Ik zeg het u! Tóch blijft het subjectief. Want zelfs toen ik bij een acquisitiegesprek mijn onderbroek (per ongeluk!) op de directietafel wierp, voor de ogen van een verbaasde gesprekspartner, dacht ik dat ik de opdracht kon vergeten. Het tegendeel bleek echter het geval…

Wat bepaalt eigenlijk de waarde van ‘De Eerste Indruk?’ – zo vraag ik me sinds dat moment af. Eigenlijk is het antwoord niet zo moeilijk, toch? Je wéét of iemand koosjer is of niet. Net zoals bij verliefdheid op het eerste gezicht. Nog geen woord gewisseld met elkaar en je gevoel zegt het je: dát is hem. Gelouterde ondernemers weten bovendien dat ze op dat gevoel kunnen vertrouwen. Die snappen dat factoren als intuïtie, een onderbuikkriebel en instinct goede raadgevers zijn. En dat je wel degelijk de schijnbaar onbetekenende blik in de ogen van je gesprekspartner juist interpreteert.

Maar ja…. Telt dit allemaal nog wel als je jezelf zo ongekend deseksualiseert door in een directiekamer in een buitenwijk van München met je gedragen Björn Borg-short letterlijk op de proppen te komen?  Het voorval geschiedde vorige zomer. Ik was uitgenodigd om mijn pitch te doen voor een communicatie-opdracht. Ik kende de gesprekspartner niet. Althans, niet persoonlijk. Ik zat daar door een lead van een andere tevreden Duitse klant.

Maar hoe groot was mijn pech, dat ik me die ochtend compleet had verslapen. Natuurlijk had ik (voor mezelf!) een excuus; de elektriciteit was die nacht in het hotel een uur lang uitgevallen geweest, waardoor ik te laat wakker werd. De hotelwekker had immers ook 60 minuten vertraging. In lichte paniek – na het ongemakkelijk ontwaken - pakte ik alles snel in. Te snel. Ik stopte de benodigde documenten, die ik de avond tevoren nog had bestudeerd in mijn aktentas, waarbij ik me niet realiseerde – door de ongecontroleerde haast - dat ik ook de rondslingerende onderbroek van de vorige dag, in hetzelfde vak schoof…

Putzlappe

En dán is de optelsom snel gemaakt. Toen ik de stukken op de directietafel legde, zwiepte ik Björn in één simultane beweging ernaast. ‘Guten Morgen!’ Ik stamelde in verschrikt slecht Duits nog dat het ‘Die Putzlappe’ van mijn auto was. Maar ja – dat kon niet kloppen. Ik was namelijk met het vliegtuig naar München gereisd. Het voelde als een onomkeerbare bariatrische ingreep van mijn verkoopmoment. Die Duitsers zijn immers ook niet gek! Kon ik mezelf nog redden? En… Hoe kon ik nog in Godsnaam mezelf zijn? Want, voor een beetje eerste echte authentieke indruk moet je tóch dicht bij jezelf blijven. Maar ik had het gevoel dat ik plots kilometers verderop stond. Ver weg van München. En ver van het binnenhalen van de opdracht.

Tot mijn verrassing ontving ik een week later echter de schriftelijke bevestiging dat ik de klus mocht klaren! Wauw! Die zag ik niet aankomen. De contracten werden getekend, meteen aansluitend heb ik de eerste werkzaamheden verricht en probeerde ik mijn blamage te verdringen. Half december ontving ik een pakketje van m’n nieuwe klant. Een kerstkadootje! ‘Wir danken Ihnen für die gute Zusammenarbeit und wir freuen uns mit Ihnen auf 2013!’ Nieuwsgierig opende ik de verrassing.  Hoera! Een spiksplinternieuwe Björn Borg onderbroek met nog een handgeschreven kaartje erbij: ‘Bitte nicht benutzen als Putzlappe! Viele viele viele liebe Grüsse…..!’ Lachen hoor! En dan zijn er nog steeds mensen die beweren dat Duitsers geen gevoel voor humor hebben.

Ja, gênant was en bleef het in mijn optiek. Toch vertrouwde mijn gesprekspartner op andere maar wel allesbepalende factoren. Zoals intuïtie, een onderbuikkriebel en instinct. Daardoor wist hij dat het goed zat met mij. En dus gunde hij mij de opdracht.