Nieuws/Binnenland
1130523
Binnenland

Reddingsactie Turkse kinderen

De Turkse regering begint een reddingsactie voor Turkse kinderen die onder meer bij Nederlandse pleeggezinnen zijn ondergebracht. De Turken vinden het maar niets dat de kinderen bij christelijke en homoseksuele gezinnen zijn geplaatst.

Dat schrijft dagblad Trouw.De voorzitter van de Turkse onderzoekscommissie voor de mensenrechten Ayhan Üstün noemt het voorbeeld van en Turkse vader en kind die van de trap waren gevallen. Dit ongeluk werd door Jeugdzorg aangegrepen om het kind uit huis te plaatsen, zegt Üstün. Ook wijst hij op het geval van de negenjarige Yunus die door de Nederlandse rechter aan een lesbisch stel werd toevertrouwd. Volgens hem gebeurt dit met maar één doel: assimilatie.

De commissie gaat de komende maanden contact opnemen met ouders, politici, Jeugdzorg en Turkse organisaties om ze te overtuigen van de noodzaak om Turkse kinderen in een pleeggezin te plaatsen met dezelfde culturele en religieuze achtergrond.

Volgens een grote pleegzorginstelling die actief is in Utrecht en Noord-Holland is er een groot gebrek aan moslimpleeggezinnen.