Nieuws
1130525
Nieuws

'Nederlandse toeristen onaangenaam'

Nederlanders worden niet als de meest vriendelijke toeristen beschouwd en dat is volgens veel Reiskrant-lezers geheel terecht, blijkt uit onze oproep van eerder deze week.

Een kleine greep uit de vele reacties: “Nederlanders kunnen onbeholpen pummels zijn”, schrijft Jap. Jan sr., die een tijdje in Spiez am Thunersee in Zwitserland heeft gewoond, is het daar volledig mee eens. “Je kon precies zien waar de Nederlandse bussen hadden gestaan. Overal lag troep op het parkeerterrein. Van bierglazen en slipjes tot condooms. En dan hebben we het nog niet eens over de herrie…” Toe Rist noemt Nederlanders ‘de hooligans onder de toeristen’. “Waar ze ook komen, ze laten een spoor van vernieling achter zich.”

Vorige week verkoos CNN Chilenen tot de meest vriendelijke toeristen, gevolgd door Duitsers en Amerikanen. Chileense toeristen zouden makkelijk in de omgang zijn, Duitsers staan open voor andere culturen en Amerikanen doen niet moeilijk als het om geld uitgeven gaat.

Een lezer uit Amersfoort kan zich prima vinden in de lijst van de Amerikaanse zender. “Ik heb vijf jaar gereisd. Chilenen vond ik ook het vriendelijkst.” Als een van de weinigen neemt ze het op voor haar eigen volk. “Waar wij trots op mogen zijn, is dat we makkelijk kunnen omschakelen naar de Engelse taal.” Ook Gerrit19555 heeft de Chilenen in zijn hart gesloten. “Mijn zoon had een Chileens meisje, wat een schat! Daarna ben ik in contact gekomen met een groepje Chilenen en het zijn geweldig lieve mensen. Daarom koop ik al jaren uit sympathie voor Chilenen uitsluitend wijn uit Chili.”

Slingertje, die bijna dertig jaar in toeristencafés in Amsterdam heeft gewerkt, heeft goede ervaringen met mensen uit Zuid-Amerika, Spanje, Portugal, Canada, Schotland en Australië. Hemmo Misker, eigenaar van een hostel in Colombia, helpt het liefst Duitsers, Zwitsers, Canadezen én Nederlanders. “Minst populair zijn Israëliërs en Argentijnen.”