Nieuws/Binnenland
1130647
Binnenland

Overlijdensrisicoverzekering: Voor familie en naasten

Hoe gezond u zich nu ook voelt, het zou maar zo kunnen dat u vroeg overlijdt. Om financiële zorgen bij uw familie of naasten te vermijden sluiten veel mensen een overlijdensrisicoverzekering af. Prijsverschillen in de maandelijkse premies van deze verzekeringen lijken klein, maar op de lange termijn kunt u duizenden euro's besparen.

Als u een overlijdensrisicoverzekering heeft en binnen die looptijd komt te overlijden, dan keert de verzekeraar een bedrag uit aan uw nabestaanden. Zo laat u uw partner niet met grote schulden achter.Het is geen heel bekend product, maar toch hebben miljoenen Nederlanders een overlijdensrisicoverzekering. Vaak gekoppeld aan een hypotheek. In dat geval keert de verzekeraar niet uit aan de nabestaanden, maar aan de bank of instelling die daarmee (een deel van) uw hypotheek aflost. Sommige hypotheekaanbieders verplichten u om deze verzekering af te sluiten. Bovendien krijgt u geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zonder overlijdensrisicopolis.

Best scorende polissenHeeft u zelf de vrije keuze, maak dan een selectie uit de tientallen aanbieders. Ogenschijnlijk verschillen de verzekeringen niet veel, maar bij hetzelfde uitkeringsbedrag lopen de premies met meer dan tien euro per maand uit elkaar. Op een looptijd van dertig jaar scheelt dat veel geld. Een overlijdensrisicoverzekering is duurder wanneer u ouder wordt of rookt, omdat er dan een groter risico is dat u overlijdt binnen de looptijd.Vergelijking Verzekeringen verschillen niet alleen qua prijs maar ook qua flexibiliteit van de voorwaarden. Onderzoeksbureau MoneyView maakte een vergelijking tussen veertig verzekeringen op basis van 1.440 klantprofielen en selecteerde de best scorende polissen. Qua prijs wordt een onderscheid gemaakt tussen verzekeringen met een gelijkblijvende dekking en verzekeringen met een dalende dekking.Hoe kiest u een goedkope en goede polis? "Omdat het verzekerde bedrag gelijk is, zou ik voor de laagste premie gaan", zegt onderzoeker Dion van der Mooren van MoneyView. "Maar er zijn wel een aantal dingen in de voorwaarden van verzekeringen waarop u kunt letten", vertelt hij. Zo kunnen rokers die stoppen met roken bij veel verzekeraars hun polis aanpassen en zo tussentijds een lagere premie bedingen. Bij sommige verzekeraars gaat dat niet. Bij hen moet u een nieuwe polis afsluiten, waardoor u voordeel misloopt.

'En bloc-clausule'Bij een overlijdensrisicoverzekering met een zogenoemde 'en bloc-clausule' kan de verzekeraar de premie en de voorwaarden gedurende de looptijd aanpassen. U kunt die verzekering dan wél opzeggen, maar dit is vaak ongunstig omdat een nieuw af te sluiten polis in de regel duurder is omdat u ouder bent geworden. Polissen met zo'n clausule kunt u dus beter mijden.Een derde voorwaarde waar u op moet letten is of u een deel van de betaalde premies terugkrijgt als u de polis opzegt. Veel overlijdensrisicoverzekeringen lopen - net als de hypotheek - dertig jaar. Bij scheiding of het oversluiten van een hypotheek zeggen veel mensen hun polis vroegtijdig op. Sommige verzekeraars geven u dan een deel van de betaalde premies terug, andere niet.