Nieuws
1130846
Nieuws

Flinke opmars slimme energiemeter

Steeds meer Nederlanders hebben een 'slimme energiemeter' in huis. De verwachting is dat aan het einde van dit jaar een half miljoen huishoudens zo'n apparaat in hebben.

Dat staat in een rapport dat minister Henk Kamp maandag naar de Tweede Kamer stuurt.

De meters worden sinds januari 2012 door netbeheerders geplaatst bij nieuwbouw, renovatie en op verzoek van mensen zelf. De eerste helft van vorig jaar werden er op 120.000 adressen meters geïnstalleerd.

Als de plaatsing komend halfjaar even voorspoedig verloopt, is de proefperiode geslaagd en wordt de slimme meter vanaf 2014 ook in bestaande huizen massaal geplaatst. Van de EU moet 80 procent van de huishoudens in 2020 over een slimme meter beschikken.

De meter wordt standaard geïnstalleerd in nieuwe huizen en volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maken mensen nauwelijks bezwaar tegen het plaatsen en uitlezen van de meters. Het apparaat stuurt informatie naar de netwerkbeheerder zodat die de klant beter kan informeren, wat kan leiden tot energiebesparing.

Kamp vindt het goed dat mensen inzicht krijgen in de energie die ze verbruiken. „Daarnaast zorgt dit voor minder administratieve lasten bij het doorgeven van meterstanden. Daar profiteren de energiebedrijven en netwerkbeheerders van.”