Nieuws/Binnenland
1130853
Binnenland

Zwitsers freestyle paradijs

Een zee van grijze schuimrubberen blokken zover het oog reikt. Weer eens wat anders dan poedersneeuw, maar niet minder zwaar om eruit te komen als je er middenin ligt. Elke beweging zorgt ervoor dat je dieper wegzakt. Net als in de tiefschnee,  met het verschil dat sneeuw nog enigszins verkoelend werkt in tegenstelling tot deze blokken. Met het zweet op je voorhoofd is het zeker nog 15 meter naar de kant. Dat wordt nog een hele beproeving om er uit te komen...

Een beetje afzien. Dat hebben de freestyle-fanaten er graag voor over in het Zwitserse boardersparadijs Laax. Want waar kun je in Europa ongestoord je tricks oefenen zonder je druk te maken over een keiharde landing? De Freestyle Academy in Laax is het paradepaardje van Graubünden.

In een indoorhal kunnen snowboarders en skiërs die van ’freestylen’ houden hun kunsten bijschaven. Een voor een zie je ze van de schansen afvliegen, de een nog meer capriolen uithalend dan de ander, om vervolgens met een plof in de zachte schuimbak terecht te komen. Het ziet er allemaal nog spectaculairder uit dan op de pistes, want de freestylers hoeven zich geen zorgen te maken iets te breken: de schuimrubberen blokken breken soepel iedere val.

Freestyle-expert

Volgens instructeur Tony Kunfermann is het juist dát wat boarders aantrekt. „Pro’s uit hele wereld komen speciaal hier naartoe om te trainen, ze kunnen alles uitproberen en dat kan dan ook nog eens het hele jaar door.” In Amerika stonden al een paar van dit soort hallen, maar Laax heeft sinds de winter van 2010 de primeur van Europa. Volgens de 27-jarige snowboarder, opgegroeid in het gebied en freestyle-expert, hoef je geen topper te zijn om hier terecht te kunnen.

„Juist niet, als je maar een beetje bochtjes-draaiend de berg af weet te komen, kun je hier heel wat extra dingen leren met een minimum aan blauwe plekken.” Dat geeft de burger moed, want uw verslaggever volgt samen met een stel andere waaghalzen een introductieles. Dat houdt in: de spieren warmdraaien op trampolines en vervolgens op de Big Air (hoge schans) de eerste sprong maken.

Als we de eerste schroom voorbij zijn, springen we als kinderen zo blij metershoog de lucht in op de trampolines. De lachspieren zijn alvast helemaal los. Maar als we om de drie minuten van de trampoline de schuimbak in moeten springen wordt het zwaar. Dit is afzien! De stoere mannen uit de groep zijn binnen no-time uitgeput. Iedereen staat met knalrood hoofd uit te hijgen als Tony ons mededeelt dat we nu pas gaan beginnen. Het afzien maakt dat we allemaal steeds meer respect krijgen voor deze sport.

Gegarandeerd onderuit

Wat er vanuit de comfortabele koffiebar bovenin de hal allemaal zo simpel uitzag, blijkt loodzwaar. Met lood in de schoenen staan we met helm, knie- en ellenboogbeschermers, boots en board bovenaan de metershoge schans. Hoe gaan we hier normaal naar beneden komen? „Door ervoor te zorgen dat je heel goed door de knieën gaat en vooral niet je board kantelt zoals je misschien gewend bent.

Het is heel belangrijk dat de plank plat op de baan blijft. Als een van de zijkanten in de baan hapt, ga je gegarandeerd onderuit”, grijnst Tony. Het lachen is ons nu wel vergaan. Met het angstzweet in de handen schuiven we langzaam naar beneden, terwijl we krampachtig proberen overeind te blijven. Ondanks de jarenlange ervaring voelen we ons net beginners op deze baan. De vlucht is kort, maar toch door de lucht en voor we er erg in hebben, liggen we ondersteboven in de grijze zee.

Landing

„Aanpakken!” De enige manier om uit de bak te komen als je er middenin ligt, is er door een touw uitgetrokken te worden. Als aangespoelde walrussen worden we over de zee van schuim aan wal gehesen. De adrenaline giert door de lijven, we krijgen er plezier in. Terwijl Tony ons zo goed mogelijk probeert te coachen, proberen wij alleen maar zo hoog mogelijk te springen.

Na afloop zijn we moe maar voldaan. Tijdens een drankje vertelt barkeeper Dani dat mensen uit de hele wereld hier naartoe komen. „Australiërs, Amerikanen, Zuid-Afrikanen… Iedereen blijft terugkomen voor vervolglessen.” Wij nemen in ieder geval een souveniertje mee uit Laax: overal spierpijn. Die toch niet opweegt tegen de belangrijkste troef die mooi binnen is: moeiteloos een 180 (one-eighty) te kunnen maken. De landing blijft een ander verhaal…

Reiswijzer

Vind alles over de snowboardacademie op www.freestyleacademy.com en www.laax.com/freestyle-academy

Laax is gemakkelijk te bereiken per auto (900 km) vanaf Utrecht, trein of vliegtuig.

Handige sites: www.swisstravelsystem.ch, www.myswitzerland.com/treinreizen; Graubunden Toerisme: nl.graubuenden.ch