Nieuws/Binnenland
1130861
Binnenland

Tbs geëist tegen man (22) die moeder doodde

De 22-jarige Kevin van S. die vorig jaar in Netersel zijn moeder doodde, hoort niet thuis in een cel maar in een kliniek. De officier van justitie heeft dat vrijdag betoogd in de strafzaak tegen de zwaar schizofrene en psychotische verdachte. Hij eiste daarom geen straf, maar alleen tbs met dwangverpleging tegen de jongeman.

De stoornis van de verdachte was de reden dat hij zijn moeder heeft gedood, aldus de officier van justitie. „Dit drama heeft alleen maar slachtoffers achtergelaten.”

De 48-jarige vrouw werd geschopt en geslagen en met een mes werd haar de hals doorgesneden. En hoewel het al weken of maanden niet goed ging met haar zoon, kwam de geweldsuitbarsting als donderslag bij heldere hemel, aldus de officier van justitie. Deskundigen hebben geoordeeld dat Van S. volledig ontoerekeningsvatbaar is.

„Ik heb het gedaan”, zei de jongeman bij zijn aanhouding. En ook bij de rechter-commissaris en bij de politie bekende hij. Vrijdag tijdens de rechtszaak wilde hij het er niet meer over hebben, bleef hij herhalen.

Advocaat Roel Janssen zegt dat de agressie van Kevin van S. de bijwerking is geweest van het medicijn Risperidon. Hij gebruikte het middel pas een maand en was voor die tijd nooit agressief geweest, aldus de raadsman. Tbs met dwangverpleging is volgens hem niet nodig. De psychische toestand van de verdachte is verbeterd, zegt hij. Janssen vroeg om opname in een psychiatrisch ziekenhuis.

De rechtbank in Den Bosch doet op 8 maart uitspraak.