Nieuws
1130872
Nieuws

FNV verliest zaak over ingangsdatum AOW

Vakbond FNV Bondgenoten heeft een proefproces over de verschoven ingangsdatum van de AOW verloren.

In de zaak van een 65-jarige Bredanaar oordeelde de rechtbank in Breda dat de politiek geen onevenwichtige afweging heeft gemaakt door het pensioen voortaan vanaf de datum van de 65e verjaardag te betalen. Dat maakte de rechtbank maandag bekend. Tot 1 april vorig jaar kreeg iedereen AOW vanaf de eerste dag van de maand waarin hij 65 werd.

De vakbond voerde de zaak omdat mensen met een vroegpensioen of vut tot een maand AOW mislopen. In totaal worden 200.000 mensen getroffen. Ze lopen tussen 700 en 1400 euro mis, zegt FNV Bondgenoten.

Een maand inkomen misgelopen

De Bredase vutter Ton Aarts die de zaak met steun van de vakbond aanspande, werd op 29 april 2012 65 jaar en liep door de nieuwe regel bijna een maand inkomen mis.

De verschuiving van de ingangsdatum van de AOW was voor een kabinet een maatregel om de overheidsfinanciën weer gezond te maken. Volgens de rechtbank is dat een legitieme reden. Het verzoek van de Bredanaar om schadevergoeding werd afgewezen.

FNV: 'Jammer dat rechter niet op kernvraag ingaat'

FNV Bondgenoten vindt het jammer dat de rechter geen uitspraak geeft op haar 'kardinale kernvraag'. De vakbond meent dat de overheid had moeten zorgen voor een overgangsregeling, maar daar zegt de rechter niks over. „Díe uitspraak moet er komen en daarom gaan we in hoger beroep”, reageerde bestuurder Willem Banning maandag.