Nieuws/Binnenland
1130960
Binnenland

Soerel nog steeds in zwaar regime

Dino Soerel, verdacht van onder meer grootschalige drugshandel en betrokkenheid bij liquidaties, zit nog steeds gevangen in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Volgens zijn advocaat Marnix van der Werf negeert staatssecretaris van Justitie Fred Teeven opnieuw een uitspraak van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Dit college bepaalde op 14 februari dat Soerel naar een minder strenge gevangenis moet worden overgeplaatst.

De RSJ gaf Teeven een week om te laten weten naar welke inrichting Soerel zou worden overgebracht. Raadsman Van der Werf heeft niets vernomen, zei hij woensdag. „De termijn is inmiddels ruimschoots verstreken”, aldus de advocaat. Hij vindt dat justitie „onzorgvuldig, onbetrouwbaar en onfatsoenlijk” opereert. „De overheid mag zo niet met gedetineerden omgaan.”

Een woordvoerder van Teeven liet weten dat Van der Werf woensdag te horen krijgt wat er met Soerel gaat gebeuren.

De RSJ heeft al drie keer vastgesteld dat Soerel ten onrechte in zo'n zwaar regime zit. Van der Werf vindt dat Teeven „geen enkel respect” toont voor uitspraken van de RSJ. Het uitvoeren daarvan zou vanzelfsprekend moeten zijn, vindt de raadsman.

In januari sprak de rechtbank in Amsterdam Soerel vrij van betrokkenheid bij liquidaties in de onderwereld, in het megaproces Passage. Volgens justitie moet Soerel als een opdrachtgever van huurmoorden worden beschouwd. Het Openbaar Ministerie is tegen de vrijspraak in hoger beroep gegaan. Soerel zit vast in verband met drugshandel, waarvoor hij in hoger beroep 8 jaar cel kreeg opgelegd.