Nieuws/Binnenland
1130962
Binnenland

'Opleving XTC-productie door nieuwe grondstof'

Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) stelt dat de relatief nieuwe, llegale grondstof apaan de oorzaak is van de opleving van pretpillen als xtc en amfetamine. De chemische stof kan in labaratoria zodanig bewerkt worden dat de grondstof voor XTC en andere synthetische drugs eruit kan worden gedestilleerd.

Wegens succesvolle internationale opsporingen zijn grondstoffen als PMK en BMK steeds duurder en moeilijker te krijgen. Daardoor zijn producenten deels overgestapt op apaan, waarmee goedkoop zelf BMK kan worden gemaakt. Het ministerie van Veiligheid, Justitie en het Europees Hof buigen zich binnenkort over de vraag of apaan ook verboden moet worden.

Rechters hebben tot dusver geoordeeld dat het bezit van apaan niet strafbaar is. De stof is niet verboden en staat niet genoemd op de Europese lijst met geregistreerde stoffen waar een vergunning voor nodig is. Het KLPD maakt zich grote zorgen over de pretpillen die na een flinke terugval in 2010 en 2011 weer volop geproduceerd worden in Nederland.

Maandag luidde Staatsbosbeheer in De Telegraaf de noodklok over de vondsten van xtc-afval in natuurgebieden. De gevaarlijke reststoffen worden veelal gedumpt in de natuur.