Nieuws/Binnenland
1130971
Binnenland

'Vorden kwetst de Joden opzettelijk'

Dat de gesneuvelde Duitse militairen uit de Tweede Wereldoorlog worden betrokken bij de komende Dodenherdenking in het Gelderse Vorden, valt slecht bij Federatief Joods Nederland (FJN). „Het is meer dan triest dat men in Vorden de gevoelens van de Joodse nabestaanden opzettelijk wil kwetsen”, zei FJN-voorzitter Herman Loonstein woensdag.

Het lokale comité 4 en 5 mei in Vorden wil op 4 mei langs de graven van de Duitse militairen lopen. De gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, heeft nog geen besluit genomen.

Ook vorig jaar waren er zulke plannen voor de Dodenherdenking. Een rechter stak daar toen een stokje voor. „Vorig jaar was het verhaal dat ze er niet goed over hadden nagedacht. Daar kan je je misschien iets bij voorstellen. Nu hebben ze er heel goed over nagedacht, ze kwetsen nu opzettelijk. Onbegrijpelijk. Het komt erop neer dat het 4 mei-comité niet begrijpt wat 4 mei inhoudt”, vindt Loonstein.

FJN zal in elk geval niet lijdzaam toezien, benadrukt Loonstein. „Het zou kunnen dat we aangifte doen wegens opzettelijke belediging. We overwegen ook om de Joodse gemeenschap op te roepen op 4 mei aanwezig te zijn in Vorden. Het zal dan niet rustig verlopen, ze moeten maar eens zien wat dit doet met de nabestaanden.”