Nieuws
1131014
Nieuws

Groot onderzoek NVWA naar fraude paardenvlees

Van slachthuizen tot supermarkten, overal speurt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar sporen van fraude met paardenvlees. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) meldt donderdag dat de NVWA bezig is met een grootschalig onderzoek waarvoor zo'n honderd bedrijven worden bezocht.

Bij de bedrijven worden monsters genomen van vleessnippers, gehakt en levensmiddelen waarin vlees is verwerkt. Er wordt gekeken of er paardenvlees in producten is verwerkt, terwijl er volgens het etiket rundvlees in zou moeten zitten. Ook onderzoekt de NVWA bij 40 bedrijven de etiketten, welk vlees er is gebruikt en de administratie. Na 4 dagen onderzoek en steekproeven heeft de NVWA bij een bedrijf in Breda het vlees geblokkeerd, waardoor het niet mag worden gebruikt of verhandeld.

Dijksma vindt dat bedrijven zich gewoon aan de regels moeten houden en dat op voorverpakte producten een etiket hoort te staan met informatie wat er in het product is verwerkt. „Het is ontoelaatbaar dat consumenten doelbewust worden misleid voor eigen gewin.”