Nieuws/Binnenland
1131015
Binnenland

NVWA controleert Bredase vleesopslag

In het onderzoek naar verdacht paardenvlees voert de Nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) woensdag een controle uit bij vleesopslag Nemijtek in Breda. Plantmanager Jeffrey Grootenboer heeft dat woensdag desgevraagd gezegd. Het diepvriesoverslagbedrijf laat de huidige voorraad paardenvlees niet vertrekken, vertelde hij.

In de opslag in Breda staan nog ongeveer 150 pallets paardenvlees. Er vertrokken tot voor kort twee vrachten paardenvlees per week vanuit de opslag in Breda.

Op hetzelfde adres in Breda is een vleeshandelaar gevestigd die weer handelt met Draap, een Nederlands bedrijf dat door Franse en Britse media expliciet wordt genoemd als de schakel tussen slachterijen in Roemenië en de diepvriesmaaltijden van het merk Findus die paardenvlees bevatten in plaats van rundvlees.

Plantmanager Grootenboer benadrukt dat er op zijn bedrijf geen vlees wordt verwerkt. „Er valt hier niets te onderzoeken. Hier staat paardenvlees, maar dat staat ook op het etiket.”

Vleesopslag is voor Nemijtek bijzaak, legde Grootenboer uit. In totaal staan bij het bedrijf 30.000 pallets diepvriesgoederen zoals fruit en groente opgeslagen.

Nemijtek krijgt geen contact meer met de betrokken vleeshandelaren. Grootenboer zegt dat hij wel eerder vraagtekens had bij vleeshandelaar Draap. Het bedrijf was volgens hem betrokken bij fraude met halal vlees. De plantmanager zegt dat de NVWA hem destijds vertelde dat Draap was bekeurd maar dat er geen handelsverbod was opgelegd. „Ik ga niet zomaar een klant wegjagen”, blikte hij woensdag terug.

De NVWA gaat niet in op het lopende onderzoek.