Nieuws/Binnenland
1131018
Binnenland

Kantoor paardenvleeshandelaar Breda doorzocht

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorige week het kantoor van vleeshandelaar Windmeijer Meat Trading (WMT) in Breda opengebroken, doorzocht en papieren meegenomen. Een woordvoerder heeft dat maandagavond bevestigd.

Bij de vleeshandelaar is onderzoek gedaan vanwege een melding uit Groot-Brittannië over paardenvlees in runderlasagne. De NVWA wil de administratie hebben om de bestemming van het paardenvlees uit Roemenië te traceren, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maandag in een toelichting aan de Tweede Kamer.

WMT handelt met Draap, een bedrijf van Nederlander Jan Fasen dat door Franse en Britse media expliciet wordt genoemd als de schakel tussen slachterijen in Roemenië en de diepvriesmaaltijden die paardenvlees bevatten in plaats van rundvlees.

Paardenvlees van WMT ligt nog steeds opgeslagen bij vrieshuis Nemijtek op hetzelfde terrein in Breda. Nemijtek krijgt geen contact met de eigenaren. De directeur is spoorloos.

WMT en directeur Hans W. (55) en Jan Fasen zijn vorig jaar veroordeeld voor fraude met halalvlees. Geïmporteerd paardenvlees werd verkocht als halal geslacht rundvlees uit Nederland. Fasen kreeg 1 jaar cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Hans W. kreeg een werkstraf van 160 uur plus een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Zijn bedrijf kreeg een boete van 20.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Nemijtek heeft besloten te stoppen met opslag van (paarden)vlees, aldus manager Jeffrey Grootenboer maandag. „Het risico staat niet in verhouding tot de opbrengst”, legde hij uit. Nemijtek slaat vooral bevroren groente, fruit en sap op.