Nieuws/Binnenland
1131033
Binnenland

Eis levenslang tegen Alasam S.

UPDATE 12.21 uur  Het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen eist een levenslange gevangenisstraf tegen Alasam S. Volgens het OM staat vast dat S. op 13 april 2011 in het Groningse dorp Baflo eerst zijn vriendin Renske Hekman en kort daarna politieagent Dick Haveman van het leven heeft beroofd. Ook heeft hij geprobeerd om twee inwoners van Baflo te doden.

S. deed dat alles volgens het OM ,,op een zeer gewelddadige manier en op brute wijze''. S. was zich die avond bewust van alles wat hij deed en volledig toerekeningsvatbaar, aldus het OM maandag voor de rechtbank in Groningen. De officier van justitie gelooft er niets van dat S. tot de geweldsexplosie kwam door het gebruik van een antidepressivum. ,,Hij handelde weloverwogen en maakte keuzes.''

Volgens het OM had S. „tientallen seconden” om na te denken waar hij mee bezig was, voordat hij met een brandblusser insloeg op het hoofd van Hekman. Het OM concludeert dat er geen sprake was van een plotselinge woede-uitbarsting, maar dat S. doelgericht handelde.

Volgens de officier van justitie heeft S. ook politieman Haveman doelgericht gedood. Haveman en S. troffen elkaar in de buurt van het treinstation in Baflo, nadat de verdachte was vertrokken bij zijn inmiddels dode vriendin. Getuigen hebben gezien dat de politieman zo'n 50 meter achteruit is gelopen, gevolgd door S. Haveman had geroepen: „Blijf bij mij weg! Weg jij!“

Toen de politieman zijn dienstwapen pakte, schopte S. het uit diens handen, dook er bovenop en vuurde van korte afstand drie kogels af. Twee ervan troffen Haveman. Een kogel ging door zijn mond, de tweede in zijn borst. De laatste was fataal.

S. schoot daarna nog op twee inwoners van Baflo die waren opgeschrikt door het schieten. Een man kon net op tijd wegduiken, een andere werd van korte afstand in zijn been geraakt. Een tweede kogel miste de man net. „Een wonder dat hij het heeft overleefd”, zei de officier van justitie. Volgens het OM gaat het in beide gevallen om poging tot moord.

Volg de laatste ontwikkelingen vanuit de rechtszaal via de twitterfeed van Telegraaf-verslaggeefster Saskia Belleman.

Tweets by @SaskiaBelleman