Nieuws/Binnenland
1131123526
Binnenland

Moeder wanhopig door complotdenker: ’Uw dochter is vermoord door de staat’

Zwolle - In de rechtbank van Zwolle is woensdag tijdens een kort geding een dwangsom van 2500 euro per dag geëist tegen Agnes Plaatje door de advocaat van Nicole Ruis. Laatstgenoemde verloor in mei 2022 haar dochter. Het 14-jarige meisje pleegde zelfmoord maar Agnes Plaatje uit Steenwijkerland, een gedupeerde van de toeslagenaffaire, stelde dat het meisje is vermoord door de staat.

Volgens Plaatje probeerde de staat deze moord in de doofpot te stoppen. Plaatje riep op 7 juni via Twitter zelfs op tot actie om de crematie van het meisje te voorkomen. De moeder van het meisje, Nicole Ruis, probeerde al eerder in kort geding Plaatje te laten stoppen met het verspreiden van haar complotgedachten.

Plaatje was zowel bij het vorige kort geding als die van woensdag niet aanwezig. Advocaat De Haas eist woensdag dan ook lijfsdwang. Voor iedere overtreding wil hij dat Plaatje tien dagen achter de tralies gaat. De rechter erkent dat Ruis met haar handen in het haar zit: „Het gaat u niet om het geld, maar u wilt dat het stopt.”

Geen contact

Tijdens de zitting wordt namelijk gesteld dat Plaatje nergens op reageert. Niet op aanmaningen maar ook niet op dwangsommen. De Haas eist 2500 euro dwangsom per dag maar zegt Plaatje nog één kans te willen geven en haar te willen bereiken „met rooksignalen desnoods.”

De rechter verwacht deze week uitspraak te doen.