Nieuws/Binnenland
1131354
Binnenland

Gemeente Assen gaat zelf huurhuizen bouwen

De gemeente Assen gaat zelf huurhuizen bouwen. De Drentse hoofdstad wil op die manier de woningmarkt vlot trekken en kan dan ook zelf bouwgrond kwijt. Dat zei wethouder Albert Smit (PvdA) donderdag. Assen is de eerste gemeente in Nederland die zich op deze manier op de woningmarkt begeeft.

Woningcorporaties doen volgens de wethouder „weinig tot niets meer”. Veel bouwprojecten worden uitgesteld of helemaal geschrapt. Dat kost gemeenten veel geld. Bovendien nemen de wachtlijsten voor een huurwoning snel toe. In Assen kan het inmiddels tot 5 jaar duren voordat iemand in aanmerking komt. „De markt zit op slot en niemand heeft de sleutel”, aldus Smit. „Er moet weer reuring komen.”

Het is nog niet bekend hoeveel huizen Assen wil bouwen. Het is de bedoeling dat die worden gefinancierd uit de gemeentelijke reserves. De plaatselijke woningcorporatie Actium moet vervolgens tegen een vergoeding het beheer en onderhoud op zich nemen. Die wil dat volgens de wethouder wel. „Al zijn er ook twijfels, want ze wil niet dat een gemeente de markt gaat verstoren.”

Smit denkt dat de gemeente goedkoper huizen kan laten bouwen dan andere partijen: onder de 100.000 euro. De woningen worden mogelijk wel wat kleiner en soberder uitgevoerd. Volgens de wethouder zijn aannemers „zeer geïnteresseerd” in de plannen.