Nieuws/Binnenland
1131462
Binnenland

Britse vakantie met Franse slag

Midden in het Kanaal

Franse straatjes en Engelse mensen. Zonnige stranden en beroemde koeien. Victoriaanse forten en Duitse bunkers. De Kanaaleilanden liggen vlakbij Frankrijk, maar zijn Brits krooneigendom. Een vreemde eend in de bijt, maar wel een hele mooie.

De Franse schrijver Victor Hugo kon Frankrijk zien vanuit zijn slaapkamerraam, maar mocht er niet naar toe. Hij was geen fan van Napoleon en werd verbannen, eerst naar Jersey en daarna naar Guernsey. Hij roemde de eilanden om hun schoonheid, vriendelijke mensen en indrukwekkende geschiedenis – en toen moest de 20e eeuw nog beginnen.

De Kanaaleilanden werden als enig Brits grondgebied door de Duitsers bezet. Je komt er oorlogstunnels, forten en uitkijktorens tegen. Het eerste wat wij vanuit het vliegtuig zien is een prachtig brede baai met uitgestrekt zandstrand. De zon schijnt, kinderen spelen in het zand en er zwemmen zelfs een paar mensen, terwijl het vandaag een graadje of 16 is. „Typisch Jersey, ik ken mensen die elke dag de zee in gaan, ook in de winter.” Gids Arthur rilt. Hij houdt niet van koud water en kan niet zwemmen. „Ik was geen goede leerling en de leraar niet zo geduldig”, lacht hij. „Dat was mijn vader.”

Fietstochten

Arthur woont al zijn hele leven op Jersey en hoewel zijn ouders van Franse afkomst zijn, spraken ze thuis alleen Engels. „Het was in mijn jeugd niet netjes om het Franse dialect te spreken, wie zijn kinderen goed opvoedde, leerde ze Engels. Ik heb net een cursus Frans afgerond, moest helemaal bij het begin beginnen. Dommage!” Arthur is een vrolijke vijftiger met de energie van een twintiger. Hij is gespecialiseerd in fietstochten en we gaan met hem het eiland rond. We zoeven langs groene velden, bermen vol bloemen en stukken bos. Verkeer komen we nauwelijks tegen, koeien wel.

De Jersey koe is wereldberoemd, de Arabier onder de koeien. De melk heeft een heel hoog vetgehalte, waardoor alles wat je ervan maakt – boter, kaas, ijs – heerlijk romig smaakt. We laten ze tevreden grazend achter, terwijl we verder trappen naar de noordkust.

Spartaans

Jersey ligt als een soort schuine helling in zee, met hoge kliffen aan de noordkant en vlak land in het zuiden. De meeste mensen wonen in of rondom hoofdstad St. Helier en verder naar het oosten ligt het schattige Gorey vol terrasjes met uitzicht over wat wij ’het wad’ zouden noemen. Er is tot wel elf meter getijdeverschil, wat betekent dat je bij laag water een flink stuk over de zeebodem kunt lopen. Naar de Seymour Tower bijvoorbeeld, een 18e-eeuws verdedigingswerk dat nu te huur is voor een nachtje helemaal weg van de bewoonde wereld. Spartaans is het wel, met stapelbedden en zonder stromend water. Vanwege het snel opkomende tij en de gevaarlijke stroming is dit gebied alleen met gids te betreden. In dat kader vertelt Arthur over een pasgetrouwd stelletje dat naar een klein baaitje was gelopen en een paar uur later met de helikopter moest worden gered. „Was een stuk minder romantisch dan ze hadden verwacht denk ik, maar wel spannend.”

Een paar dagen later vliegen we van Jersey naar Guernsey en al snel zien we we hoe heftig het tij binnen kan komen. Bij de zuidoostpunt bij de toren komt de zee van twee kanten aangolven. Een kwartiertje later zien we de ruige kliffen en baaien van Guernsey. Jersey mag dan dichter bij Frankrijk liggen, Guernsey doet qua uiterlijk Franser aan. Zo is hoofdstad St. Peter Port pittoresk met straatjes van hobbelige keien, authentieke huisjes en een haven vol boten met Franse namen.

 

 

 

Dorothee, een Nederlandse die al twintig jaar op Guernsey woont, neemt ons mee op sleeptouw. Als eerste staat de kleinste kapel op het programma, een ieniemienie kerkje bedekt met mozaïek van oude Engelse serviesscherven en schelpen. Een hoop werk, zeker als je bedenkt dat het gebouwd is door één monnik. En dat moest hij tot drie keer toe overdoen, onder andere omdat de bisschop niet door de deur paste. We rijden – dit keer per auto – weg bij het kappelletje en over de slingerende wegen verder naar de kust. Vooral de stranden in het noorden zijn populair, surfers gaan naar Vazon Bay, klifspringers en gezinnen naar Coco Bay. De persoonlijke favoriet van Dorothee is Petit Bôt in het zuiden. Een strand omringd door hoge kliffen, ideaal voor een duik in de vroege ochtend. Door de ligging is er ’s middags geen zon. „Je hebt hier voor elke gelegenheid een strand. Wil je rust of drukte; sporten of juist helemaal niets doen; voor overdag of voor ’s avonds. Kies maar uit!”

Sark

Als we afscheid hebben genomen en zelf op pad gaan, valt ons op hoe vriendelijk iedereen is: mensen groeten elkaar en ons aan de lopende band. We nemen de boot naar Sark, één van de kleinere Kanaaleilanden. Sark is autovrij, dus we stappen weer op de fiets. Behoorlijk heuvel op, heuvel af dit keer. We komen elke paar minuten wel iets moois tegen: kliffen, tuinen vol bloemen, groene tunnels van bomen. Op advies van Dorothee gaan we kreeft eten bij Hathaway’s, het restaurant bij de Seigneurie Gardens. We zitten op het terras met een glas wijn, aangeboden door de mensen aan het tafeltje naast ons. Ze komen hier al jaren en willen dat wij er net zo van genieten als zij. We kletsen wat en ze staan erop dat we het huis van Victor Hugo gaan bekijken. Daarom staan wij daar de volgende ochtend voor de deur. Hugo’s kleinkinderen doneerden het aan de stad Parijs en de dame die de deur voor ons open doet begroet ons dan ook in rap Frans. Het is donker op de begane grond, met veel vreemde, door Hugo zelf ontworpen, houten meubels en tapijten. Overal zijn deuren verstopt, iets wat eruit ziet als een schilderij kan open en ook achter een grote spiegel zit een doorgang. „Hugo’s huis is als een toneel, je kunt er vanaf verschillende kanten op en weer af lopen. Je kunt het ook lezen als een boek. Er is veel meer gaande dan je in eerste instantie ziet, alles verwijst ergens naar, niets is toeval.”

Hoe hoger in het pand we komen, hoe lichter het wordt. De bovenste verdieping, waar Hugo onder andere Les Misérables schreef, heeft een ruime serre. Verderop ligt Frankrijk, het is vandaag niet eens helder en we kunnen het toch zien, zo dichtbij. „

Victor miste Frankrijk, maar hij hield van Guernsey. Deze ruimte en dit uitzicht gaven hem nieuwe inspiratie. In dat gele huis daar woonde overigens zijn maîtresse.” We staren uit het raam en nemen stilletjes afscheid van het eiland. Wij gaan terug naar huis, net als Hugo in 1870. Maar hij kwam terug – en dat begrijpen we heel goed.

 

 

 

Eten en slapen

Overal op de eilanden kom je kioskjes tegen waar ze verse krabsandwiches en ijs gemaakt van Jersey/Guernsey koemelk verkopen. Op het strand van St. Aubins op Jersey vind je The Boat House (www.theboathousegroup.com) en op Guernsey eet je op zijn Frans bij Le Petit Bistro. Hier staan typsich Franse gerechten op de kaartgemaakt van lokale producten, www.lepetitbistro.co.uk.

Na het eten, val je ofwel heel gerieflijk in slaap in het Atlantic Hotel op Jersey (met sterrenrestaurant van chef Mark Jordan!) of op Spartaanse doch zeer memorabele wijze in Seymour Tower, www.jerseywalkadventures.co.uk. En dan is er ook nog Bella Luce, een sfeervol boutique hotel in St. Martins op Guernsey, www.bellalucehotel.com.

 

Reiswijzer

De Reiskrant reisde met Sunair naar de Kanaaleilanden. Met ingang van het nieuwe seizoen zal Sunair deze bestemming met Blue Islands aanvliegen. Blue Islands start met ingang van 7 februari 2013 een rechtstreekse verbinding vanaf Amsterdam naar Jersey. De maatschappij vliegt op dinsdag, donderdag en op zaterdag naar Jersey. Passagiers voor Guernsey stappen op Jersey over op één van de vele inter-islandvluchten die Blue Islands eveneens onderhoudt. De vluchttijd is ongeveer anderhalf uur. Zie voor meer informatie en boekingen van volledig verzorgde reizen www.sunair.nl. Behalve de hoofdeilanden Jersey en Guernsey, vallen ook Sark, Herm, Alderney, Lihou, Jethou en Brecqhou onder de Kanaaleilanden. Het klimaat is mild met een gemiddelde temperatuur van 10 graden in de winter en 20 graden in de zomer. De Engelse tijd (één uur vroeger) wordt aangehouden.

Kijk ook eens op www.jersey.com en www.visitguernsey.com en zie voor een speciale lezersactie de aanbieding elders op deze pagina’s en ga voor meer informatie hierover naar www.reiskrant.nl

Tips

Jersey War Tunnels – museum met interessante tentoonstelling in een enorm tunnelcomplex, tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de in Jersey gelegerde Duitse militairen – www.jerseywartunnels.com

Herm en Sark – vanaf Guernsey zijn de kleinere eilanden gemakkelijk per boot bereikbaar en het is hier zo mogelijk nog lieflijker, rustiger en relaxter dan op de grotere eilanden – www.sark.co.uk en www.herm.com

Hauteville House – het voormalig woonhuis van schrijver Victor Hugo vol geheime doorgangen, verstopte deuren en door hem zelf ontworpen meubilair – 38 Rue Hauteville, St. Peter Port, Guernsey

Kijk HIER voor nog meer leuke tips voor een bezoek aan de Kanaaleilanden.