1131542
Nieuws

CPB: krimp in 2013, 1% groei in 2014

De Nederlandse economie zal dit jaar een krimp van 0,5% laten zien. Dat heeft het Centraal Plan Bureau (CPB) beraamd. Voor 2014 wordt weer een groei van 1% verwacht

In december ging het CPB al uit van een krimp van 0,5% van het bruto binnenlands product (bbp), na een krimp van 1 procent in 2012. In 2014 wordt de economie aangezwengeld via de export.

,,In essentie is de Nederlandse economie buitengewoon sterk", zegt hoogleraar Arnoud Boot. ,,Onder meer vanwege de concurrentiepositie. Maar we hebben onszelf een vertrouwenscrisis aangepraat. Daar zit het probleem", zegt Boot, die de cijfers overigens niet tegenvallend vond. ,,Nu moet er vertrouwen geschapen worden." Dat de werkloosheid oploopt noemt hij logisch in deze tijd. ,,Daar valt geen beleid tegenop te zetten.

,,De cijfers vallen een beetje mee met wat we dachten, maar zijn nog steeds ernstig", zegt Arie Slob van de ChristenUnie. Net als Alexander Pechtold van D66 baart de werkloosheid hem zorgen.

Toch waren de cijfers over het algemeen niet tegenvallend, volgens vriend en vijand. De werkloosheid is wel een pijnpunt. Verder gaat de CPB uit van een tekort van 3,3% dit jaar en 3,4% in 2014. Zie aan de rechterkant van het artikel alle cijfers van het CPB. Volgens Geert Wilders moeten belastingen verlaagd worden, en moet er niet meer bezuinigd worden. 

Het Nederlandse overheidstekort komt dit jaar naar schatting uit boven de 3% van het bruto binnenlands product. Hoogleraar Arnoud Boot vond de cijfers niet tegenvallend.